WANNEER BEN JE VOLGENS ONDERZOEK (ON)GELUKKIG?:

Normaal geluksniveau:

- Als je bijvoorbeeld een familielid bent verloren ben je volgens onderzoek een tijdje ongelukkig maar keer je daarna weer terug naar je normale geluksniveau en dat is ook als je bijvoorbeeld iets wint dan ben je een tijd heel gelukkig maar keer je daarna weer terug naar je normale geluksniveau.

- Volgens onderzoek ben je gelukkig als je geluksniveau van je genen, omstandigheden en activiteiten hoog is.

Maakt geld gelukkig?:

- Volgens onderzoek ben je niet gelukkiger met meer geld. Tot 58.000 ben je gelukkiger maar ookal verdien je meer geld dat maakt je niet gelukkiger, alleen maar tevredener.

Verlegenheid:

- Het is normaal om verlegen te zijn volgens onderzoek, veel normaler dan niet verlegen zijn.

Mediabeelden:

- Je wordt heel ongelukkig als je jezelf vergelijkt met ''perfecte'' mensen uit de mediabeelden. Mensen die zich daar niet mee vergelijken zijn een stuk gelukkiger.

Omgeving:

- Volgens onderzoek ben je gelukkiger als je opgroeit in een liefhebbende omgeving, omdat je dan positiever over jezelf gaat denken.

Uiterlijk:

- Als je jezelf de hele dag af loopt te kraken door bijvoorbeeld te zeggen dat je niet knap genoeg bent of dat je te dik bent dan wordt je niet gelukkiger, want dan creëer je een negatief zelfbeeld. Maar gelukkig kan je dat negatieve zelfbeeld afleren en alsnog positief gaan denken.

Stress:

- Volgens onderzoek is stress niet perse verkeerd, want stress kan je juist ook alert maken en ervoor zorgen dat je opgelet bij een examen of een toets zit. Een beetje stress kan positief werken. Maar stress kan ook te veel worden dan krijg je een bang gevoel, een gevoel dat je alles te gelijk wilt doen. Maar nog meer stress werkt verlammend, dan kan je zelf een black-out krijgen! Dus of stress nou positief of negatief is ligt aan de hoeveelheid stress. Het verschilt per persoon hoe gestrest iemand is.

Relaties met anderen:

- Uit onderzoek blijkt dat de belangrijkste geluks en ongeluksmaker je relatie met anderen is. Lopen je relaties goed dan ben je een stuk gelukkiger dan wanneer je relaties niet goed lopen. Ook blijkt dat je gezonder bent als je goede relaties met anderen hebt en je leeft er zelfs langer door!

Opmerkingen:

- Wetenschappers hebben ontdekt dat 1 negatieve opmerking er net zo hard inhakt als 5 positieve!! Je moet dus 5 positieve opmerkingen maken wil je 1 negatieve opmerking compenseren. Je maakt iemand gelukkiger als je positieve opmerkingen maakt en je wordt zelf ook gelukkiger door ze te maken. Maar een positieve opmerking maken is vaak veel lastiger dan een negatieve opmerking maken.

Hobby's:

- Actieve en passieve hobby's zijn allebei goed voor je: actieve hobby's zorgen ervoor dat je een goed gevoel van jezelf krijgt en sporten verbeterd ook nog eens je stemming omdat er dan meer endorfinen (geluksstofjes) aangemaakt worden. Passieve hobby's zijn goed voor je omdat ze je helpen te ontspannen en je stress te verminderen.

Geloof:

- Het blijkt dat mensen die geloven gemiddeld gelukkiger zijn dan mensen die niet geloven, dat komt doordat je door geloven een groter sociaal netwerk hebt en dat je het idee hebt dat er iemand voor je zorgt.

- Bijgelovige dingen brengen niet meer geluk of pech. Alleen kunnen de bijgelovige ideeën van geluksvogels ze wel een beter gevoel geven: ze krijgen het gevoel dat ze meer invloed kunnen uitoefenen voor hun eigen geluk, ze hebben meer oog voor positieve dingen en ze zijn optimistischer. Het negatieve gevoel van pechvogels zorgt er dan dus ook voor dat hun zich slechter voelen: bij voorbaat verwachten ze al ellende waardoor ze van gebeurtenissen de positieve kanten over het hoofd zien. Psychologen noemen dit een zichzelfvullende voorspelling: de dingen die ze denken komen uit omdat ze zich ernaar gaan gedragen.

Tolerantie:

- Veel mensen denken dat tolerantie goed is. Soms is dat ook wel, maar soms ook niet. Bijvoorbeeld als je een moord tolereert, heeft dat grote nadelen.

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb